A dinamikusan fejlődő távol keleti ipar és az árakban lévő óriási eltérés által keletkezett piaci rés kielégítésére – az európai partnerek jóváhagyásával – néhány éve belevágtunk a kínai ChenHsong gépek magyarországi érékesítésébe.

Nézze meg a legújabb katalógusokat itt:

A fröccsöntő üzemek számára a fröccsöntőgép ára mellett nagyon jelentős tényező annak megtanulhatósága, a fröccsöntési technológia beállíthatósága. Hiába tud egy gép „mindent”, ha a kezelő személyzet nem tudja kihasználni a gép lehetőségeit, vagy mert az üzemekben nem csak fröccsöntő mérnökök dolgoznak, vagy mert túl bonyolultra, nehezen átláthatóra sikeredett az. Kiemelten fontos, hogy a fröccsöntőgép vezérlése igazodjon a vevő igényéhez.
A fröccsöntő gépeknél, egy új gép használatánál nagyon fontos a kezelhetőség, a fröccsöntési folyamat kézbentartása. Vannak nehezen és könnyen tanulható gépek, s ami a legfontosabb a paraméterek átláthatósága, azok helyes magadásán kívül az ismétlési pontosság, a gyártás reprodukálhatósága.
Nagyon fontos még megemlíteni, hogy a gép teljesítményét is javítja a vezérlés.Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a legtöbb fejlesztést minden gyártó ezen a területen végzi! Maga a mechanikus rendszer is sokat változott az elmúlt években-évtizedekben, de az alapvető elv megmaradt. A kínai gépeknél a hidraulika rendszer, a szelepek, a szivattyúk és az egész felépítés általánosságban nem tér el nagymértékben a világ többi részén készültektől, a különbség inkább a gyártástechnológiában és az alkalmazott eljárásokban van, melynek eredménye az olcsóság és nem mindig a minőség. A távol keleti gépeknél gyártója válogatja, hogy milyen computerrel szállítja fröccsöntő gépét, általában megtalálható a saját fejlesztésű és a vásárolt egység is a választékban. Mi stratégiailag, elsődleges és legfontosabb ügynek tekintjük a gép vezérlését! Ezért állapodtunk meg partnerünkkel, hogy az összes Magyarországra szállított gépet európai (osztrák) vezérléssel szállítják! Ez a kombináció úgy tűnik beigazolta várakozásainkat és a legjobb ár/érték arányt sikerült elérni az európai és a kínai technológiák ötvözésével.

sz. ábra B&R vezérlés képernyője

Az osztrák automatizáló cég, a B&R (Bernecker & Rainer Industrie-Elektronik Ges.m.b.H.)  - mely több világszínvonalú európai és más, nemcsak műanyagipari cégnek beszállítója - kifejlesztett egy speciális vezérlést az alsó-közép kategóriás gépek számára, melyet nagy mennyiségben megrendelt tőle a kínai partner, ezáltal kedvező áron tudják a gépekre installálni. Eddigi tapasztalatok szerint könnyedén felveszi a versenyt a modernebb, érintőképernyős verziókkal, sőt van, hogy az egyszerűbb jobb! Könnyen átlátható, felhasználóbarát kezelés, olyan funkciókkal, mint a grafikus ciklusszerkesztő, animált mozgások visszajelzése, automata szerszám magasság állítás. De a legnagyobb előny az a terméktámogatás, melyet a professzionális cég nyújt! Ausztria közelsége nemcsak az időeltolódás óriási problémáját oldotta meg, hanem a nyelvi és néha technikai nehézségeket is könnyebbé tette számunkra! Általában elmondhatom, hogy a felmerült problémák nagy részét aznap megoldottuk, de a legrosszabb esetben is, ha egy új programverziót kell készíteni, egy hét alatt a szerveren volt a letölthető, módosított program, melyet utána maximum 10 perc alatt telepíteni lehet a gépre. Nagyon fontos, hogy nemcsak a vezérlést, de a programot is Európában fejlesztették!

Praxisunkban van arra is tapasztalat, amikor egy neves európai gyártó egy másik kínai cégnél gyártott gépénél, melyen ugyanazon osztrák cég által szállított, de még egyszerűbb vezérlés van, már nem működik ilyen simán a probléma elhárítás. A gond azzal van, hogy a vezérlést nem Ausztriában fejlesztették és a programot sem ők írták. Ezzel pont azokat a problémákat élem át, melyeket annyira el akartunk kerülni a gépek szervizelésekor: nehezen elérhető kínai szerviz, akikkel a verbális kommunikáció szinte lehetetlen a vonal és a fonetika rossz minősége miatt. Csak e-mailen lehet „beszélgetni”, ami önmagában nem probléma, ha azonnal megkapjuk a választ, de általában egy nap késéssel indul a dolog, ami ugye elég kellemetlen a gép mellett állva a vevőnél. A kommunikáció formája az osztrákokkal is e-mailezés, a különbség csak az, hogy rendes munkaidőben történik, de olyan is előfordult már, hogy Péntek este 10 levél váltásával oldottunk meg egy olyan problémát, amit a vevő már elkönyvelt a jövő hétre.

A vezérlés természetesen magyar nyelvű, melynek fordítását magunk végeztük. Ez őszintén szólva nem lett elsőre tökéletes, de minimális, 10-20 szó kicserélésével második nekifutásra már az összes vevő elégedett a kínai gépen futó magyar nyelvű, osztrák programmal. A program maga teljes mértékben konfigurálható az irodából is és a kezelőfelületről is. Erre azért van nagy szükség, mert sok olyan eltérés van, ami a kínai standard, vagy csak az ott megszokottak szerint van beállítva. Ez nem azt jelenti, hogy a program nem tudja, csak annyi, hogy más az alapbeállítás. Konkrét példa erre, hogy a robotot Kínában a vezérlés főoldalán ki/be lehet kapcsolni. Ez azt eredményezi, hogy ha a robot ki van kapcsolva a biztonsági kapcsolók is ki vannak iktatva, például a biztonsági ketrecet nem figyeli a vezérlés. Ezzel szemben az európai standard az, hogy a robot mindig be van kapcsolva, és ha nem akarjuk használni „ledugózzuk” az Euromap csatlakozót. Így állandó a biztonsági kapcsolások figyelése. Másik példa, hogy a kilökő kézi üzemben előre járt a szerszám nyitása után, míg az Európában megszokott gépeknél ezt csak külön utasításra végzi el. Ezeket mind ki/be lehet kapcsolni a vezérlésben egyetlen gombnyomással a szervizesnek.

Ha a gép felhasználója akármilyen problémába ütközik, legyen az a fentiekhez hasonló programbeállítás, gyártástechnológiai beállítás, vagy javításra szoruló hiba, az eljárás a következő: egy USB pendrive segítségével körülbelül két perc alatt, három gombnyomással kiment egy hibajelentést a gépből, melyet utána eljuttat hozzánk. Ezt a fájlcsomagot be lehet tölteni egy szimulátor programba és azonnal láthatjuk, milyen beállításokat alkalmaz a felhasználó, hol lehet az ütközés a ciklusban, miért tilt le valamelyik mozgás, ki jelentkezett be felhasználónak (milyen szinten) és minden mást, ami állítható a gépen. Gyakorlatilag a teljes folyamatot megtekinthetjük, sőt le is futtathatjuk a laptopunk szimulátorán! Ezek után, ha egyszerű a megoldás, telefonon, vagy ha szükséges, a módosítások elvégzése után e-mailben elküldhetjük a fájlokat, melyeket nagyon egyszerűen vissza lehet tölteni a vezérlésbe.
Problémák merültek fel a mozgások pontosságával, a pozícióban történő megállásokkal. A gép egy nyitás közbeni megállási pozícióban túlfutott 20mm-el (650 tonnás gép). Ezt a problémát is meg tudtuk oldani a vezérlésből a késleltetési idők, gyorsítási-lassítási, közbenső gyorsítási-lassítási értékek hangolásával.
Minden gép alapfelszereltsége a proporcionális szivattyú rendszer, de régóta elérhető a szervomotoros kivitel is, melyekkel az energiafelhasználás akár 80%-a megtakarítható!

Thege Plastic Kft. véleménye: Jellemző, hogy minden megoldható, mindenre van lehetőség, ami a piacon elérhető csak pontosan meg kell határozni, hogy mire van szüksége a vevőnek. Sokszor előfordult, hogy egy vevő kérése illetve észrevétele alapján jeleztük a gyártó felé az eltérést vagy a hiányosságot, melyet ők onnantól kezdve sztenderdként implementáltak az Európai piacra, nemritkán bevezették a saját belső (nem CE konform) piacukra is.

Az összes, más gépgyártónál előforduló opció rendelhető, de mivel ezekkel nem mindig van meg az a tapasztalatuk, mint egy olyan gyártónál aki már hosszú évek óta alkalmazza azt a bizonyos szelepet, interfészt, meghajtást, ezek beépítése kockázatosabb. A legjobb ha a vevőnek egyszerűbb, standard gépre van szüksége és legfeljebb az alap felszereltség (magok, levegőszelep, fűtésszabályzás…) mennyiségének testre szabása módosul a prospektusban közölt adatokhoz képest. Aki viszont sok speciális extrával kéri a gépet, (minden megoldható,) az készüljön fel rá, hogy a speciális igényeket a leszállítás után, üzembe helyezéskor, módosítani vagy csak pontosítani kell. Ezeket, mint magyarországi képviselet/szerviz (Thege Plastic kft.) a gép végleges átadása előtt elvégezzük.
A vezérlés természetesen rendelkezik az összes drága európai konkurens által biztosított lehetőséggel. A szerszám zárást három lépcsőben lehet állítani, ezt követi a szerszámbiztosítás szakasz és ha itt nem merül fel probléma a csökkentett erejű zárással, a hidraulika ráadja a beállított záró erőt.

sz. ábra, Szerszámzárás állítása

A fröccsöntést és az utónyomást 5-5 lépcsőben lehet szabályozni – sebesség, nyomás, idő és pozíció alapján. Az utónyomásra történő átváltás lehet út, idő vagy nyomás alapján, de van lehetőség külső jel fogadására is. Természetesen anyagpárna figyelésre is van mód, ahol megadható a minimum és a maximum anyagpárna, melynek átlépése esetén a gép selejtjelet küld a robotnak.
Az adagolást (plasztifikálást) 3 lépcsőben lehet állítani (elő- és utó-dekompresszióval együtt 5). Minden folyamat lépcsőjének lefutása - kiemelve az éppen aktuálisat - látható az adott oldalon, ahol grafikon formájában is feltűnnek a mozgások, sőt egy kis animáció is visszajelzi a pozíciókat. A vezérlés összesen 6 magot tud kezelni, melyek programozása történhet a hagyományos módon is, ahol egy legördülő menüben kiválaszthatjuk melyik mozgás előtt/alatt/után járjanak ki-be a magok.

sz. ábra, ciklusszerkesztő

Ennél sokkal elegánsabb és egyszerűbb módszer, ha a grafikus ciklusrajzolót alkalmazzuk. Itt a vezérlés teljes szabadságot biztosít a felhasználónak, aki játszi könnyedséggel megadhatja a kurzor irányításával, hogy az adott mozgást hol kívánja lefuttatni. A fa szerkezetnek köszönhetően a párhuzamos mozgások akár 3-4 szintig is állíthatók. A szabad programozást egyedül a gép intelligenciája korlátozza, és nem engedi, hogy értelmetlen ciklus induljon, ahol például véletlenül zárás után bennmaradt a kilökő előre mozgása.

A vezérlés a fentieken túl rendelkezik még különféle termelési adatkinyerési lehetőségekkel, SPC táblázattal (Excel táblázatba exportálható USB-n), választható paraméterek alapján grafikonokat rajzol és képes a szerszám fűtőzónák automata betanítására. Figyelemre méltó még a MoldingWizard nevű programlehetőség, mely néhány alapadat megadása után képes az új szerszámmal a termelést megkezdeni. Ez nemcsak a kezdő fröccsöntőknek egyszerűsíti meg a dolgát!
Három lépésben történik a termék optimalizálása: Az alapadatok nyomán (súly, alapanyag, falvastagság…) elkészül egy kiindulási recept. A korrekciós lépés állítja az alapbeállításokat addig, amíg egész terméket nem kapunk és egy stabil automata ciklus futtatható.

sz. ábra, fröccsöntés vaázsló

Végül az optimalizáció keretében végigvezeti a felhasználót egy folyamaton aminek segítségével a fröccsöntési problémák könnyen és standard módon orvosolhatók, anélkül, hogy professzionális szakértelemmel vagy tapasztalattal rendelkeznénk. (Rákérdez, hogy égett e a termék, beszívódott e, hullámos, pöttyös…hol jelentkeztek a hibák, és utánaállít automatikusan)

Nagyon fontos és hasznos funkció az „Online Help” súgóalkalmazás! Bármelyik oldalon is járunk a   gomb megnyomásával az adott témához tartozó összes segítséget megkapjuk közvetlenül a kijelzőn és ezt böngészhetjük is az oldalak lapozásával. Ez nemcsak a vezérlésre vonatkozó információkat ad, de segít a termeléssel kapcsolatos problémák megoldásában is. Az összes riasztás részletes leírása és azok megoldási javaslatain túl segít a gépet megfelelően beállítani. Ha a kollégának van némi affinitása és türelme, hogy ezt a súgót végigolvassa, a hagyományos értelemben vett betanításra nincs is szükség a továbbiakban! Végső soron a vezérlés megtanítja a vevőt, hogyan kell kezelni önmagát!

Minden további információt elérhet a gyártó weboldalán!

Kérdése van? Hívjon: 06 30 914 3060

Alkategóriák