A dinamikusan fejlődő kínai ipar minőségi fröccsöntőgép gyártást eredményezett, miközben az árakban lévő óriási eltérést tartani tudták. A kiváló ár/érték arány által keletkezett piaci rés kielégítésére – az európai partnerek jóváhagyásával – néhány éve belevágtunk a kínai ChenHsong gépek magyarországi érékesítésébe. A kínai fröccsöntőgépeket a legmagasabb minőséget biztosító osztrák automatizáló cég, a B&R vezérlőivel szállítjuk, melyeken osztrák szoftver található. Mindez azért roppant fontos, mert így a beállításokhoz és hibaelhárításhoz nem szükséges a világ túlsó felére elérjünk, hiszen a megoldás szomszédunknál van. A vezérlő nyelvét pedig a Thege-Plastic Kft. fordította magyarra, hogy vevőink minden igénye ki legyen elégítve. 

A fröccsöntő üzemek számára a fröccsöntőgép ára mellett jelentős tényező annak megtanulhatósága, a fröccsöntési technológia beállíthatósága. Hiába tud egy gép „mindent”, ha a kezelő személyzet nem tudja kihasználni a fröccsöntő lehetőségeit, mert túl bonyolultra, nehezen átláthatóra sikeredett az. Mivel az üzemekben nem csak mérnökök dolgoznak, ezért fontos, hogy a fröccsöntőgép vezérlése igazodjon a vevő igényéhez.

A jó vezérlés a fröccsöntőgép teljesítményét is javítja!

Külön ki kell emelni, hogy a gép teljesítményét is javítja a vezérlés, amit mi sem bizonyítja jobban, minthogy a legtöbb fejlesztést a gyártók ezen a területen végzik! Maga a mechanikus rendszer is sokat változott az elmúlt években-évtizedekben, de az alapvető elv megmaradt. A kínai gépeknél a hidraulikarendszer, a szelepek, a szivattyúk és az egész felépítés általánosságban nem tér el a világ többi részén gyártottaktól, a különbség inkább a gyártástechnológiában és az alkalmazott eljárásokban van, melynek eredménye az olcsóság, ami sajnos néhány gyártónál a minőség rovására megy.

Európai és kínai erények ötvözése 

A távol-keleti gépeknél gyártója válogatja, hogy milyen vezérléssel szállítja fröccsöntő gépét, általában megtalálható a saját fejlesztésű és a vásárolt egység is a választékban. Mi stratégiailag, elsődleges és legfontosabb ügynek tekintjük a gép vezérlését, ezért állapodtunk meg a ChenHsonggal, hogy az összes fröccsöntőgépet osztrák vezérléssel szállítja! Ez a kombináció úgy tűnik beigazolta várakozásainkat és a legjobb ár/érték arányt sikerült elérni az európai és a kínai technológiák ötvözésével. (B&R vezérlés képernyője)

A fröccsöntőgép szíve

Az osztrák automatizáló cég, a B&R (Bernecker & Rainer Industrie-Elektronik Ges.m.b.H.) – mely több világszínvonalú európai és más, nemcsak műanyagipari cégnek beszállítója – kifejlesztett egy speciális vezérlést a közép kategóriás gépek számára, melyet hatalmas mennyiségben szállít, ezáltal kedvező áron installálható a fröccsöntőkre. Eddigi tapasztalataink szerint könnyedén felveszi a versenyt a modernebb, érintőképernyős verziókkal, sőt ebben az esetben is kijelenthető, hogy az egyszerűbb jobb! Könnyen átlátható, felhasználóbarát a kezelés, olyan funkciókkal, mint a grafikus ciklusszerkesztő, animált mozgások visszajelzése, automata szerszám magasság állítás.

Problémamegoldás akár egy nap alatt

A legnagyobb előny azonban az a terméktámogatás, melyet a B&R nyújt! Az osztrák partner földrajzi közelségével gyakorlatilag megoldódtak a ChenHsonggal kapcsolatban felmerülő nehézségek, legyen szó kommunikációról vagy éppen az időeltolódásról. A fentieknek köszönhetően elmondható, hogy a gépekkel felmerült problémák nagy részét aznap megoldható. A legrosszabb esetben is, ha egy új programverziót kell készíteni, egy hét alatt a szerveren volt a letölthető, módosított program, melyet utána maximum 10 perc alatt telepíteni lehet a gépre. Nagyon fontos, hogy nemcsak a vezérlést, de a programot is Európában fejlesztették!

Praxisunkban megtapasztalhattuk, hogy mi történik, ha a szoftvert nem a szomszédban írják. Egy neves európai vállalat egy másik kínai cégnél gyártott fröccsöntőgépénél, melyen a B&R által szállított vezérlés volt, már nem ment ilyen simán a problémaelhárítás. A gond azzal volt, hogy a vezérlést nem Ausztriában fejlesztették és a programot sem ők írták. Hiszen a kommunikáció is egy nappal később indul az időeltolódás miatt...

Magyar nyelvű vezérlés

A vezérlés természetesen magyar nyelvű, melynek fordítását magunk végeztük. Ez őszintén szólva nem lett elsőre tökéletes, de minimális, 10-20 szó kicserélésével második nekifutásra már az összes vevő elégedett volt a kínai gépen futó magyar nyelvű osztrák programmal. A program maga teljes mértékben konfigurálható az irodából is és a kezelőfelületről is. Erre azért van nagy szükség, mert sok olyan eltérés van, ami a kínai standard, vagy csak az ott megszokottak szerint van beállítva. Ez nem azt jelenti, hogy a program nem tudja, csak annyi, hogy más az alapbeállítás. Konkrét példa erre, hogy a robotot Kínában a vezérlés főoldalán ki/be lehet kapcsolni. Ez azt eredményezi, hogy ha a robot ki van kapcsolva a biztonsági kapcsolók is ki vannak iktatva, például a biztonsági ketrecet nem figyeli a vezérlés. Ezzel szemben az európai standard az, hogy a robot mindig be van kapcsolva, és ha nem akarjuk használni „ledugózzuk” az Euromap csatlakozót. Így állandó a biztonsági kapcsolások figyelése. Másik példa, hogy a kilökő kézi üzemben előre járt a szerszám nyitása után, míg az Európában megszokott gépeknél ezt csak külön utasításra végzi el. Ezeket mind ki/be lehet kapcsolni a vezérlésben egyetlen gombnyomással a szervizesnek.

Hibamegoldás e-mailen

Ha a gép felhasználója akármilyen problémába ütközik, legyen az a fentiekhez hasonló programbeállítás, gyártástechnológiai beállítás, vagy javításra szoruló hiba, az eljárás a következő: egy USB pendrive segítségével körülbelül két perc alatt, három gombnyomással kiment egy hibajelentést a gépből, melyet utána eljuttat hozzánk. Ezt a fájlcsomagot be lehet tölteni egy szimulátor programba és azonnal láthatjuk, milyen beállításokat alkalmaz a felhasználó, hol lehet az ütközés a ciklusban, miért tilt le valamelyik mozgás, ki jelentkezett be felhasználónak (milyen szinten) és minden mást, ami állítható a gépen. Gyakorlatilag a teljes folyamatot megtekinthetjük, sőt le is futtathatjuk a laptopunk szimulátorán! Ezek után, ha egyszerű a megoldás, telefonon, vagy ha szükséges, a módosítások elvégzése után e-mailben elküldhetjük a fájlokat, melyeket nagyon egyszerűen vissza lehet tölteni a vezérlésbe.

A fröccsöntőgép, ami jó a pénztárcának és a környezetnek

Egy esetben például problémák merültek fel a mozgások pontosságával, a pozícióban történő megállásokkal. A fröccsöntő egy nyitás közbeni megállási pozícióban túlfutott 20mm-el (650 tonnás gép). Ezt a problémát is meg tudtuk oldani a vezérlésből a késleltetési idők, gyorsítási-lassítási, közbenső gyorsítási-lassítási értékek hangolásával. Minden gép alapfelszereltsége a proporcionális szivattyú rendszer, de régóta elérhető a szervomotoros kivitel is, melyekkel az energiafelhasználás akár 80%-a megtakarítható!

Tapasztalatunk szerint minden megoldható ebben az iparágban, „csak” pontosan meg kell határozni, hogy mire van szüksége a vevőnek. Sokszor előfordult, hogy egy vásárlónk kérése, észrevétele alapján jeleztük a gyártó felé az eltérést vagy a hiányosságot, melyet ők onnantól kezdve sztenderdként implementáltak az Európai piacra, nemritkán bevezették a saját belső (nem CE konform) piacukra is.

A ChenHsong fröccsöntői más gépgyártónál előforduló opciókkal is rendelhetők, de ki kell emelni, hogy ezek beépítése lassabb folyamat, mintha a megszokott szelepet, interfészt, meghajtást stb. alkalmaznánk. Természetesen a Thege-Plastic Kft., mint a hivatalos magyarországi képviselő és szerviz a gép végleges átadása előtt bármilyen ilyen jellegű igénynek eleget tud tenni. Amennyiben bármilyen további kérdése van, keressen minket bizalommal honlapunkon vagy a Facebookon keresztül!

Konkoly-Thege Máté