Interjú Konkoly-Thege Istvánnal a Polimerek Magazinban.

20 éve nem volt olyan jelentős fejlesztés az abszolút piaci úttörőnek számító svéd Rapidnál, mint amit a 2019-es K-show-n jelentettek be. A kisméretű OneCUT PRO nem csak takarékos, hanem átértelmezi a házon belüli ipari műanyag újrahasznosítást, hiszen a központi darálással szemben a helyi megoldás jobb minőséget és kevesebb munkát jelent. – A legmagasabb minőségű műanyagdarálókról van szó, amit természetesen meg kell fizetni, ám mindez hamar megtérül, hiszen a gép akár 80 százalékkal kevesebbet fogyaszthat a korábbi Rapid darálókhoz képest is! – hívta fel a figyelmet a Thege-Plastic Kft. ügyvezetője. Nem elhanyagolható, hogy akár 40 százalékos vissza nem térítendő támogatás érhető el az új gépekre, melynek lehívásához vállalkozásunk teljeskörű segítséget nyújt – tette hozzá Konkoly-Thege István.

20 éve nem látott fejlesztést mutatott be a lassújárású darálók területén a műfaj megteremtője, a Rapid. A legnagyobb műanyagipari seregszemlén bemutatott OneCUT PRO beszerzésével „kevesebb koszt, kevesebb zajt, kevesebb energiafogyasztást és jelentős működési előnyöket kapunk”. A cég ígéreteit az eddigi standardnak számító 25 rpm-től való elmozdulással érik el a Rapid FlexiSPEED rendszerrel.

A Rapid mindig is élen járt az innováció területén

– Piacvezetőként azt szerettük volna tudni, hogy a lassújárású darálók standardjának számító 25 rpm-et eddig miért nem kérdőjelezte meg senki. Ezért a különféle műanyagok tulajdonságait alapul véve kezdtük tesztelni és optimalizálni a sebességet – mondta el a Rapid vezérigazgatója, Bengt Rimark. A kutatás eredménye pedig oda vezetett, hogy igény szerint akár 40 százalékos lassulást/gyorsulást (15-35 rpm) tudnak a gépek produkálni.

A ridegebb anyagok darálásánál egyértelműen kiderült, hogy jobb minőséget lehet kapni a sebesség lassításával, emellett kevesebb por keletkezett. Ebből természetesen következik, hogy kevesebb új műanyagot kell felhasználni az újabb termékek előállításához, mert több darálékot tudunk visszakeverni, ami szintén hozzájárul a megtérülés lerövidüléséhez és a környezetterhelés minimalizálásához. Az alacsonyabb fordulatszámnak köszönhetően a zajszennyezés is jelentősen, akár 50 százalékkal, lecsökkent. Természetesen az energiaigénye sem volt akkora a gépnek, akár 40 százalékkal lehetett az áramfogyasztást csökkenteni 15 rpm-en.

A környezetvédelem és a megtérülés kéz a kézben jár a Rapiddal

A fenti fejlesztés csak az egyik innovációja a környezetvédelem kapcsán elkötelezett svéd gyártónak, mely az áramfogyasztás csökkenését és a megtérülést segíti elő. A forradalmi Rapid EnergySMART rendszernek köszönhetően akár 80 százalékkal kevesebbet fogyaszt egy ilyen daráló, mint a korábbi modellek. Itt kell kiemelni, hogy a vállalt mindig is nagy hangsúlyt fektetett fejlesztései során a környezetvédelemre, így a konkurens gépekkel szemben akár a 80 százalékot meghaladó csökkenés érhető el a fogyasztásban. A Rapid Stop & GO üzemmódnak köszönhetően, ahogyan a neve is sugallja, a OneCUT PRO teljesen leáll, ha nincsen munkája, mint a modern kocsik motorja a piroslámpánál. A megnövekedett munkamennyiségnél pedig a fordulatszám növelésével lehet segíteni.

Svéd dizájn a használhatóság és biztonság szolgálatában

A frekvenciaváltós sebességszabályzás a tapasztalatok szerint nem csak a kapott granulátum minőségén javít, a zajszinten és az áramfogyasztáson csökkent, hanem a gép élettartamát is meghosszabbítja. – Több mint húsz éve vagyunk a Rapid partnerei, ezalatt Magyarországon kiemelkedő mennyiségű tapasztalatot szereztünk gépeik üzembehelyezésében és szervízelésében, utóbbira szerencsére a világszínvonalat képviselő svéd minőségnek köszönhetően igen ritkán van szükség – hívta fel a figyelmet Konkoly-Thege István. A Thege-Plastic Kft. ügyvezetője hozzátette, hogy a Rapid Open Hearted Design (nyitott szív tervezés) továbbfejlesztett változata ennél a gépnél is megtalálható, aminek köszönhetően a ház felnyitása gyermekjáték, így az alkatrészek tisztítása és cseréje egyedülállóan gyors és egyszerű. A kialakításnál a tervezők külön figyelmet fordítottak a biztonságos működésre, mely megfelel a legújabb európai elírásoknak is (EN 12012-1:2018)!

A Rapid OneCUT PRO átértelmezi a házon belüli ipari műanyag újrahasznosítást

A Rapid OneCUT PRO hatalmas előnye méretéből fakad, hiszen mivel kis helyet foglal, bármely fröccsöntőgép vagy csomagológép mellé be lehet állítani, így a felesleges műanyagot helyben vissza lehet darálni. A központi darálással szemben elmondható, hogy az ilyen jellegű működés jobban biztosítja az anyagminőséget, hiszen a különféle granulátumok nem keveredhetnek össze, illetve kevésbé munkaigényes, hiszen nincsen szükség szállításra. Mindezek pedig tovább rövidítik a megtérülési időt.

A Thege-Plastic Kft. segít az akár 40 százalékos vissza nem térítendő támogatás lehívásában

–  Elengedhetetlenek a darálók a modern iparban, hiszen szinte nincs is olyan szegmens, ahol ne használnának műanyagot – hívta fel a figyelmet Konkoly-Thege István. Sajnos a hazai ipar nagy részére továbbra is az jellemző, hogy idősebb, ezáltal nagyobb fogyasztásigényű és szennyezőbb gépekkel dolgoznak. Szerencsére, mind a magyar kormány, mind az Európai Unió felismerte a körgazdaság és a környezetkímélő termelés elengedhetetlenségét, ami a pályázatokban is visszaköszön. Maga a pályáztatási rendszer még nem döccenőmentes, de a Thege Plastic Kft. több mint 40 éves tapasztalatával a műanyagiparban teljeskörű segítséget nyújt, így akár a 40 százalékos vissza nem térítendő támogatás lehívásában is segítséget tudunk nyújtani.

A cikk a 2020-as márciusi Polimerek Magazinban jelent meg. A link alatt a Rapid darálók több típusát is bemutatjuk.